MARINAA AAMUPALASTA

Koko Suomi kohisee, kun Sanna Marin syö aamupalaa. Onhan tuo tämmöisen perusduunarin oikeudentajun vastaista, että henkilö, joka repii huippupalkkaa, saa kaikkien muiden etujen lisäksi ilmaisia aamupaloja. Sosiaalisen median tuomioistuin onkin tuominnut pääministerimme jo vähintäänkin elinkautiseen. Niin kuin kaikissa tuomioistuimissa, on kuitenkin syytä miettiä, onko tuo laillista ja jos on, olisiko muillakin mahdollisuus ilmaisiin aamiaisiin. Tämä on Miehen Tie.

Teksti: Juha Käpyaho

Miehen Tie ei ota sen enempää kantaa pääministerimme poliittisiin päätöksiin, esiintymisiin tai persoonaan, vaan keskittyy nyt nimenomaan aamupalajupakkaan. Ilta-Lehti uutisoi tiistaina tiedon, jonka mukaan pääministerimme Sanna Marin on nauttinut kansalaisluottamuksen sivutuotteena Kesärannan asunnollaan valtion kustantamia aamupaloja noin 300 € edestä kuukaudessa.

Laki valtioneuvoston jäsenille maksettavista palkkioista ja korvauksista §6 kertoo:

”Pääministerillä on asunto valtion talossa, jonka kunnossapito, lämmitys ja valaistus sekä sisustus kustannetaan ja tarpeellinen henkilökunta maksetaan valtion varoista.”

Koko aamiaisetu perustuu valtioneuvoston kanslian lain tulkintaan, jonka mukaan pääministerillä ja tämän kanssa asuvilla on oikeus aamiaistarvikkeisiin ja kylmiin elintarvikkeisiin tämän yöpyessä Kesärannassa. Kuitenkaan laki ei mainitse mitään aamupaloista. Iltalehti ei saanut valtioneuvoston kansliasta perusteluja sille, miksi pääministerin aamiaistarpeet katsotaan valtion varoista maksettaviksi. Aiemmat pääministerit ovat voineet hyötyä myös tästä edusta, mutta Miehen Tie ei nyt puutu näihin tapauksiin: rikokset ovat jo vanhentuneet.

Yritysmaailmassa työnantajan tarjoamat aamupalat ovat olleet jo yleinen käytäntö vuosia. Aamupala herättää aivot toimimaan tehokkaammin, keho jaksaa paremmin päivän rasitukset ja yhdessä syöty aamupala on myös sosiaalinen hetki, joka lisää yhteishenkeä. Aamupalan yhteydessä voidaan myös järjestää aamupalaveri, jolloin aika saadaan mukavasti hyödynnettyä yrityksen edun mukaiseksi.

Verottaja katsoo ateriat luontaiseduksi, joka määritellään seuraavasti: verotuksessa luontoisedulla tarkoitetaan työnantajan muuna kuin rahana työstä suorittamaa vastiketta palkansaajalle. Aamupalatapauksessa pitää tarkastella nimenomaan ravintoetua. ”Ravintoedulla tarkoitetaan järjestelyä, jossa työnantaja tarjoaa palkansaajalle aterian käypää hintaa alempaan hintaan tai täysin vastikkeetta. Ateriana pidetään lounasta, päivällistä ja illallista. Ateriana ei pidetä työnantajan tarjoamaa aamupalaa, kahvia ja kahvileipää eikä työnantajan järjestämää virvoketarjoiluja. Jos kahvitarjoilu on kuitenkin niin runsas, että se korvaa normaalin lounasruoan, kyse on ravintoedusta.

Tähän mennessä on selvinnyt seuraavaa:

Pääministerin ja hänen perheensä Kultarannan aamupaloille ei ole laillista perustetta, vaan kyseessä on ollut yleinen käytäntö. Yritykset (tässä tapauksessa Suomen valtio) voivat kuitenkin niin halutessaan tarjota aamupalaa työntekijöilleen. Aamupala on veroton etuus, mikäli se ei ole niin runsas, että se korvaa lounaan.

Marinin perheeseen kuuluu puolison lisäksi yksi alaikäinen lapsi. Jos summan jakaa kuukaudeksi, niin hinta on 3 €/henkilö/päivä. Eli siis ihan normaali hinta itse tehdylle aamupalalle. Tässä törmäämmekin ensimmäisiin ongelmiin. Kuuluuko pääministerin aamupala tarjoilla myös pääministerin muulle perheelle ja eikö pääministerillä ole yhtään vapaapäivää. Eli korjataan laskukaavaa. Jaetaan aamiaishinta 20:lle työpäivälle ja poistetaan perheenjäsenet, jolloin yhden aamiaisen hinnaksi tulee 15 €. Tuolla hinnalla saa itselaitettuna aamiaisena syödä melkoisesti ruokaa. Näin äkkiä laskettuna en edes keksi, mitä kaupasta pitäisi ostaa, että tuommoisen hinnan saisi yhdelle aamiaiselle.

YHTEENVETO

Marin on käyttänyt hyväkseen aiempaa yleistä käytäntöä saada hänelle ja hänen perheelleen veloitukseton aamupala. Mitään laillista perustetta tälle ei kuitenkaan ole. Mikäli aamiainen olisi tarjoiltu vain pääministerille itselleen kohtuuhintaisena, tapauksesta tuskin olisi noussut kohua. Itse näen, että tapaus on tehty tahattomasti ja asiassa on edetty entisten käytäntöjen mukaisesti. Valitettavasti pääministerin on tästäkin tapauksesta kannettava vastuu, eikä piiloutua ”mutta kun nuokin teki niin” -kommenttien taakse. Mainehaitta tästä tapauksesta valitettavasti pääministerin uralle tulee jäämään.

Verottaja varmasti tekee aikaan asiasta omat tulkintansa. Jos pääministeri jatkossa maksaa perheensä aamupalat, on lakimiesten varmasti turha lähteä asialla päätänsä vaivaamaan. Yhteiskunnallisesti heille löytyy varmasti parempaakin käyttöä.

Miehen Tie kokee turvallisuusasiat ensisijaisen tärkeinä. Ihmiset ovat onnellisempia ja toimivat tehokkaammin, kun kokevat olonsa turvalliseksi. Maailmalla on parhaillaan isoja asioita käynnissä. Nämä tapahtumat heijastuvat niin suoraan kuin välillisesti myös Suomen kokonaisturvallisuuteen. Suomen sisäisen turvallisuuden kannalta seuraava iso asia, johon yksittäinen kansalainen voi vaikuttaa, on kunnallisvaalit.

Joko voidaan siirtyä oikeisiin ja tärkeisiin asioihin ja jättää aamiainen rauhaan?

Case Closed.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: