HYVÄÄ ÄITIENPÄIVÄÄ

Äitienpäivänä mieskin saa herkistyä. Äitienpäivä on myös päivä, joka pitää puolison syntymäpäivien ja hääpäivän lisäksi ehdottomasti muistaa, mikäli haluaa pitää kotiväen kanssa välit kunnossa. Onneksi muistamista helpottavat lapset äitienpäiväkortteineen ja media, joka on hienosti kaupallistanut äitienpäivän. Millainen sitten on se paras lahja äitienpäiväksi? Tätä pohdimme tässä kirjoituksessa miehen näkökulmasta.

Eri medioita selatessa sitä tuntee itsensä välillä huonoksi mieheksi. Äitienpäivänä pitäisi olla varaa ostaa koruja, kodinkoneita ja elektroniikkaa suvun äideille. Lisäksi pitää kestitä äidit ulkoiluttamalla heitä hienoissa ravintoloissa, tai näin korona-aikana, hankkia tarjottavat ruoat ja juomat paikallisista ravitsemusliikkeistä. Kun vilkaisee talouspuolta, niin äitienpäivään saisi helposti uppoamaan useita satoja euroja varallisuutta, jotta voi taas pitää itseään hyvänä miehenä, puolisona ja isänä, joka tekee kaikkensa suvun äitien hyväksi. Kun vilkaisee lompakkoa, niin sitä saa taas kantaa huonoa omaa tuntoa seuraavan vuoden ajan. Onko tähän ratkaisua? Sitä pohdimme seuraavaksi.

Mitä äiti sitten oikeasti haluaa ja tarvitsee? Tein asiasta laadukkaan tutkimuksen ja selvittelin asiaa yhden henkilön otannalla. Kodinkoneet ovat ehdottomalla ei-listalla. Mikä voisikaan olla äitiyttä enemmän alentavaa, kuin hankkia äidille uusi pölynimuri tai monitoimikone? Se osoittaa, että naisen paikka on nyrkin ja hellan välissä. Toki tähänkin asiaan on poikkeuksia ja osa naisista arvostaa sitä, että mies on huomannut, että perheen imuri vetää viimeisiään. Pääasiassa kodinkoneille kuitenkin ei. Elektroniikka on myös vähän kyseenalaista. Pahin moka, jonka mies voi tehdä, on ostaa puolisolle uusi elektronivaaka hienoine rasvanmittausominaisuuksineen. Se on naisen mielestä jo sellainen vinkki hänen painostaan, että mies saa tämän jälkeen väistellä epämääräisiä lentäviä esineitä, vaikka tarkoituksena olisi ollut vain kannustaa ja tukea äidin kuntoiluharrastusta. Television tai pelikonsolin puolestaan oletetaan menevän miehen omiin tarpeisiin, joten lahja jättää aika kylmäksi. Ravintolakäynti/-tilaus on joissain tapauksissa oikein oiva lahja, mikäli vieraillaan vanhempien ja isovanhempien luona. Omalle pulisolle se taas kertoo, että miehellä on tärkeämpääkin tekemistä kuin käyttää aikaansa omaan puolisoon.

Mikä siis on se ideaalinen lahja? Tähän ei ole yhtä oikeaa vastausta, koska perheiden tilanteet vaihtelevat huomattavasti. Joskus korut, kodinkoneet ja elektroniikkakin toimivat, kunhan äiti itse tuntee, että lahja on hänelle henkilökohtainen ja saa äidin tuntemaan itsensä tärkeäksi ja rakastetuksi. Itse tätä kirjoittaessa olen aloittanut juuri työvuoron ja äitienpäivää juhlistettiin kotona jo eilen. Olen keskusteluissa päätynyt kuitenkin siihen tulokseen, että äitienpäivän paras lahja, on aika ja huomioiminen: lasten kanssa tehty aamupala vuoteeseen, lasten antamat lahjat, kotitöiden tekeminen ja yhteinen aika. Eikä sen väliä jos ruoat, kakut ja muut juhlaherkut ostetaan tukemalla paikallisia yrittäjiä. Pääasia, että jokaisessa ostoksessa on äiti mielessä ja ne tehdään rakkaudella. Myös kukkaset toimivat oikein hyvin. Äitienpäivänä on lupa ostaa kukkia ilman, että puoliso rupeaa epäilemään mitään taka-ajatuksia. Jos itse ei osaa päättää millaisia kukkasia pitää äidille vielä, on hyvä käyttää kukkakauppojen floristien ammattitaitoa hyväkseen.

Hyvää äitienpäivää kaikille äideille. Tänään on Teidän päivä!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: