ON HENKILÖITÄ, HENKILÖITÄ JA MIES

Luin juuri artikkelin, jonka mukaan Helsingin kaupunki on muuttamassa kaikki sukupuolisidonnaiset termit sukupuolineutraaleiksi. Eräs sanomalehti on tätä politiikkaa käyttänyt jo useamman vuoden ja se onkin yksi suurimmista syistä, että aikoinaan katkaisin lehden tilauksen. Mikä ihmeen vimma eräillä puolueilla ja poliitikoilla on tasapuolistaa ihan kaikki? Ajaako se naisten etua, että nainen ei voi olla enää esimies? Olen hyvin tasa-arvoinen, mutta nyt kärjistän ja yleistän kirjotuksessani tarkoituksellisesti asioita. Mies on kuitenkin mies ja tämä on Miehen Tie.

Olen oppinut jo lapsena, että on tyttöjä ja poikia sekä naisia ja miehiä: joskus tätejä ja setiä. Näiden lisäksi on pieni määrä niitä ihmisiä, joille on syntymässä siunaantunut molemmat värkit. Nyt on hienosti sitten keksitty, että voit olla ihan mitä tahansa sukupuolta tai jotain niistä useasta määritelmästä, joita SETA on sukupuolisuudelle määritellyt. Siis mitä? Eli SETA on määritellyt sukupuolet. Mihin se tiede taas jäi? Voinko jatkossa valita käynkö gynekologilla vai urologilla? Voinko nyt päättää olevani mies ja seuraavan kerran, kun menen uimahallin saunaan, valitsen olevani nainen?

Minulle tarjottiin lapsena nukkeja. Kuitenkin autot olivat ne, mitkä veivät voiton. Minua kiellettiin kiipeilemästä puihin ja aiheuttamasta mitä ihmeellisempiä onglmia. Kiipesin silti puihin ja lipputankoon. Löysin pyörällä ja muilla kulkuvälineillä aina kaikkein isoimmat hyppyrit ja keksin mitä ihmeellisimpiä metkuja. Muistaakseni tyttöjä ei kurabileissä juurikaan näkynyt. Mikä nyt on sitten muuttunut? Kaikki yritetään pakottaa väkisin samaan formaattiin. Pojilta viedään mahdollisuus tulla mieheksi ja naisille opetetaan, että sinun pitää olla kunnioittamatta ketään ja tehdä mitä itse haluat.

Edelleen useita poikia kiinnostaa autot ja koneet sekä kiipeily ja hurjat temput.

Olen lasteni kanssa noudattanut suuressa osin samaa kasvatuspolitiikkaa, kuin mitä itse sain lapsena. Lapsillani on ollut nukkeja. Ostettiin jopa nukkekoti. Poika tykkäsi nukkekodista tosi paljon ja hän oli silminnähden innoissaan, kun sen sai. Leikkien alkaessa nukkekotiin syttyi tulipalo ja paloautot tulivat pelastamaan nuket palavasta rakennuksesta ja sammuttivat palon. Se siitä empaattisesta nukkeleikistä.

Koska biologisia faktoja ei ilman sukupuolenkorjausta pysty muuttamaan, niin eikö olisi paikallaan vain ottaa käyttöön uros ja naaras -määritelmät. Tieteellisessä määritelmässä sukupuoli on suvullisesti lisääntyvillä lajeilla ilmenevä anatominen ominaisuus, jonka perusteella yksilöt ovat jaettavissa munasoluja tuottaviin yksilöihin eli naaraisiin ja siittiösoluja tuottaviin yksilöihin eli uroksiin. Tämä on karkea määritelmä ja on olemassa myös muita määritelmiä kuten sukupuolikromosomien, geenien, sukupuolihormonien, sukurauhasten sekä ulkoisten sukupuolielimien peruteella.

Kun on naaras ja uros, asiassa ei syrjitä ketään, vaan todetaan biologinen fakta nyt kun nais- ja miessanoja ei saa enää käyttää. Näin eri sukupuolen edustajat voivat käyttää ammattinimikkeessään omaa syntymässään saamaa biologista tunnusta. Näistä esimerkkinä: palouros/palonaaras, eduskunnan puheuros/puhenaaras, peräuros/peränaaras, talonuros/talonnaaras, varusuros/varusnaaras, metalliuros/metallinaaras, katsastusuros/katsastusnaaras, nimisuros/nimisnaaras, esiuros/esinaaras, lakiuros/lakinaaras, järjestysuros/järjestysnaaras, kirvesuros/kirvesnaaras, heinäuros/heinänaaras, virkauros/virkanaaras, lautauros/lautanaaras, tulliuros/tullinaaras, poliisiuros/poliisinaaras ja laitosuros/laitosnaaras. Pakko kyllä sanoa, että kuva silmälasipäisestä, kirjoja kainalossa kantavasta laihasta tiedemiehestä tulee paljon miehekkäämpi kuva, jos nimikkeen muuttaa tiedeurokseksi.

Miehen Tie päivitti myös muutamia muita termejä, joissa esiintyy mies. Solmuista löytyy meriurossolmu/merinaarassolmu, riippuen siitä kuka on solmun tehnyt. Kun liikutaan luonnossa, niin käytetään jokauroksenoikeutta/jokanaaraanoikeutta. Kaduilla viihtyviä ihmisiä kutsutaan jatkossa kadun uroksiksi ja naaraiksi. Kirjastossa hiljaisuutta ylläpitää kirjastonnaaraas.

Nyky-yhteiskunnassa, kun kaikki pitää pohjautua tieteeseen, paitsi silloin, kun se ajaa omaa agendaa, niin voidaanko palata taas mieheksi ja naiseksi kaikken niiden tarjoamien hyvien ja huonojen puolien kanssa?

One thought on “ON HENKILÖITÄ, HENKILÖITÄ JA MIES

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: