LAUTA- JA MINIATYYRIPELIT

Kaikki miehinen harrastaminen ei ole aina moottoreiden pärinää tai rankkaa fyysistä treenaamista. Tietokonepelit ovat ohittaneet julkisuusarvossa lauta- ja miniatyyripelit, joita ovat pelanneet historian saatossa niin suuret sotastrategit kuin aatelisetkin. Lauta- ja miniatyyripelit keräävät säännöllisesti harrastajia yhteen ympäri Suomea. Miehen Tie kävi tutustumassa lauta- ja miniatyyripelien maailmaan Jyväskylän Jyväskeskuksessa sijaitsevassa Fantasiapelit-liikkeessä. Voisin sanoa kokemusta varsin miellyttävän mielenkiintoiseksi. Pieni poika sisälläni heräsi eloon. Tämä on Miehen Tie.

LAUTA- JA MINIATYYRIPELIEN HISTORIA

Ensimmäisen tiedossa olevan lautapelin, jota pelataan edellen, kehitti kiinalainen sotastrategi Sun Tzu lähteistä riippuen 2500 – 5000 vuotta sitten. Peli kantoi nimeä Wei-Hai, mutta tunnetaan nykyään nimellä Go. Myöhemmin intialaiset kehittivät pelin nimeltä Chaturanga, jota voidaan pitää Shakin esiasteena. Hiljalleen lautapeleistä tuli enemmän sotapelien tapaisia myös ulkoisesti. Vuonna 1644 saksalainen Christopher Weikmann suunnitteli Shakin pohjalta pelin nimeltä Koningsiel, joka tunnetaan paremmin nimellä the King’s Game. Peli sisälsi 30 kappaletta 14:ää eri sotilastyyppiä, joista jokaisella oli erilaiset mahdollisuudet liikkua. Alunperin pelit olivat suunniteltu viihteeksi, mutta viihteen ohella ne kehittivät myös strategista ajattelua.

Historiallinen Go-peli käynnissä. Kuva: Goban1

Johann Christian Ludwig Hellwig kehitti 1780 ensimmäisen lautapelin, joka murtautui pois Shakin kaavoista. Pelialue sisälsi 1666 neliötä. Jokainen neliö kuvasti maastoa ja vaikutti pelinappuloiden liikkumiseen. Pelinappulat edustivat ryhmiä, eivätkä yksittäisiä sotilaita ja jokaselle ryhmälle oli määritelty kuinka nopeasti se pystyi liikkumaan. Sotilaskirjailija Georg Vinturinus muokkasi peliä vuonna 1798 asettaen pelipohjaksi oikean karttapohjan, joka kuvasti oikeita maastoja. Isossa Britanniassa puolestaan keksittiin vuonna 1781 keksittiin käyttää sotalaivojen pienoismalleja simuloimaan historiallisia taisteluja.

Hellwigin sotapeli vuodelta 1780. Pelinrakennus: Rolf Nohr, Kuva: Ralf Wegemann.

VIIHDEPELAAMINEN MUUTTUU SOTASTRATEGIAN SUUNNITTELUKSI

Preussin armeijan upseeri, paroni Von Reisswitz kehitti sotilaskäyttöön tarkoitetun sotapelin ensimmäisen version vuonna 1811. Sen sijaan, että pelialustana olisi ollut karttapohja, toimipelialustana pöytä, jossa oli hiekkaa. Vaikka peli esiteltiin kahdelle Preussin prinsessalle, joka esittelivät pelin kuninkaalle, ei peli saanut suurta suosiota ammattisotilaiden keskuudessa. Paronin poika, Preussin suojatykistön luutnantti George Heinrich Rudolf Johann von Reisswitz, kehitti peliä eteenpäin ja esitteli vuonna 1824 vihdoinkin läpimurron tehneen pelin uuden version. Peli oli nimeltään Anleitung zur Darstelling militarische manuver mit dem apparat des Kriegsspiels (käännös kutakuinkin: Ohjeet sotatilanteiden taktiseen esittelyyn sotapelien avulla). Suurin innovaatio uudistuksessa oli käyttää topografisia karttoja kuvaamaan taistelukenttää, sekä tarkat säännöt kuvastamaan todellisia taistelun vaikutuksia.

Toisesta maailmansodasta lähtien sotapelit ovat olleet lähes jokaisen niihin osallistuneen maan käytössä. Sotapelejä on käytetty niin kylmän sodan aikana kuin Persianlahden sodassakin. Nuo pelit ovat olleet mallina niin nykypäivän lauta- ja miniatyyripeleille kuin myös tietokonepeleille.

NYKYPÄIVÄN KAUPALLISET MINIATRYYRIPELIT

Ensimmäinen kaupallinen miniatyyripeli oli H.G. Wellsin vuonna 1913 julkaistu Little Wars. Pelissä esiteltiin ensimmäiset säännöt miniatyyripeleille. Tampereella Museokeskus Vapriikissa, Suomen pelimuseossa, on nähtävillä harrastajien tekemiä miniatyyrejä 1950-luvulta lähtien.

Brittiläinen Games Workshop -yhtiö julkaisi Warhammer-pelin ensimmmäisen version vuonna 1983. Peli oli samalla ensimmäinen peli, joka käytti patentoituja malleja. Vuonna 1987 miniatyyripelit kokivat läpimurtonsa Warhammer 40,000 (40k) pelin myötä, joka oli jatkoa Warhammer-peliin. Peli on ollut lähtökohtana myös monelle muulle kaupalliselle pelille kuten Epic Armageddon, Iquisitor, Necromunda ja Battlefield Gothic.

Pelien pienoismallit myydään metallisina tai muovisina, maalaamattomina ja osissa. Monen mielestä juuri maalaaminen antaa peliin mielenkiitoisen lisän. Kuva: Juha Käpyaho

HARRASTAMINEN

Harrastamisen voi jakaa kolmeen eri osaan: miniatyyrien kerääminen ja valmistus, pelien ennakkosuunnittelu ja itse pelaaminen. Noin kolmasosa harrastajista on keskittynyt miniatyyrien keräämiseen ja maalaamiseen, kolmasosa on keskittynyt itse pelaamiseen ja kolmasosan mielenkiinto on molemmissa osa-alueissa. Kaikissa osa-alueissa miniatyyrien hankkiminen on kuitenkin välttämätöntä. Pelaaminen edellyttää myös hyvää sääntötuntemusta. Alkuun kannattaakin ottaa yhteyttä peliharrastajiin, jotka johdattavat uuden pelaajan sääntöjen hienouksiin ja neuvovat minatyyrien hankinnassa ja valmistamisessa. Miniatyyripeliharrastaja Saku toteaakin, että hänellä on kausia, jolloin hän keskittyy lähinnä maalaamiseen, mutta välillä taas tulee kausia, että pelaaminen on se ykkösjuttu.

Suomessa harrastajia löytyy joka ikäryhmästä aina noin 12:sta ikävuodesta aina eläkeläisiin saakka. Osa pelaajista on löytänyt yhteisen aikuinen-lapsi -harrastuksen.

Suomessa harrastajamäärissä näkyy ajoittaista aaltoliikettä, kertoo Tapani Jyväskylän Fantasiapeleistä. On ihan luonnollista, että teini-iässä aloitettu harrastustoiminta jää hetkeksi tauolle, kun ikää tulee ja kuvioihin astuvat opiskelut, työura ja perheen perustaminen. Moni kuitenkin palaa takaisin elämäntilanteen rauhoituttua ja saattaa tuoda mukanaan myös omia lapsiaan.

Infinity-pelin McMurrough -miniatyyri Tapanin maalaamana. Kuva: Juha Käpyaho

Tänäpäivänä e-pelaaminen on valloittanut näkyvyyttä mediassa, mutta tämä ei juurikaan ole näkynyt miniatyyripelien harrastajamäärissä. Osa pelaajista saattaa täydentää omaa pelikokemustaan miniatyyripelien tietokoneversioilla, mutta useasti tietokonepelien pelikokemus ei saa samaa syvyyttä ja laajutta, mitä miniatyyripelaamisessa on. Lisäksi harrastamisen sosiaalinen puoli on tiiviimpää, kun harrastajat kokoontuvat yhteen maalaamaan ja pelaamaan.

MINIATYYRIT

Eri peleissä on eri kokoisia miniatyyreja. Warhammer 40k -pelin miniatyyrit ovat kooltaan keskimäärin 28 mm korkeita. Ne ovat erittäin yksityiskohtaisia metallisia tai muovisia pienoismalleja. Pinoismallit myydään tavallisesti osissa ja maalaamattomina, joten maalaaminen ja kokoon liimaaminen on välttämätöntä.

Miniatyyrien maalaus on tarkkaa ja aikaa vievää puuhaa. Fantasiapelit Jyväskylässä on torstai-iltaisin klo 16 lähtien yhteinen maalaus- ja peli-ilta. Kuvassa Risto ja Joonas maalaamassa omia miniatyyrejaan. Kuva: Juha Käpyaho

Yhden miniatyyrin maalaamiseen kuluu paljon aikaa aina muutamasta tunnista useisiin kymmeniin tunteihin. Vaikka maalaamisen taidot kehittyvät tekemällä, tämä ei suinkaan tarkoita, että miniatyyrin maalaamisaika vähenee, vaan usein käy päinvastoin, kun miniatyyreistä maalataan entistäkin yksityiskohtaisempia.

Fantasiapelit Jyväskylän harrastajia: Tapani, Jiri, Saku, Antti(takana)

Miniatyyrien maalaamisesta järjestetään myös kilpailuja. Fantasiapelit Jyväskylässä käynnistyi 8.6.2020 toinen perinteinen miniatyyrimaalauskilpailu. Kilpailuaika on 6.7.2020 klo 19 saakka. Lisätietoa kilpailusta saa Fantasiapelit Jyväskylä -Facebook-sivuilta. Lisäksi maalaamiseen pääset tutustumaan joka torstai klo 16 lähtien Fantasiapelit Jyväskylässä.

PELAAMINEN

Yksi peli saattaa kestää parista tunnista jopa useaan kymmeneen tuntiin. Pelin pituus riippuu osallistujien määrästä ja siitä, kuinka laaja peli on. Normaalisti peli käydään kahden pelaajan välillä, jotka kumpikin ohjaavat omaa armeijaansa pelikentällä. Mikäli peliin otetaan kolmas tai useampi pelaaja, pitenee pelin aika huomattavasti. Ennen peliä, pelaajat sopivat armeijoidensa koosta ja suunnittelevat ja valmistavat peliin tulevat miniatyyrit. Suunnitteluvaihe on tärkeä osa, kun suunnitellaan pelin taktiikkaa.

Warhammer 40k peli etenee pelaajien siirtäessä vuorotellen koko armeijaansa. Miniatyyrien siirrossa ja noppien heittelyssä vierähtää 5-20 minuuttia. Pelivuorossa olevan pelaaja päättää ensin joukkojensa siirtelystä ja siirtää miniatyyrit, jonka jälkeen hän päättää, mitkä joukoista ampuvat mitäkin vastustajan joukkoja. Tulos selvitellään mittanauhan ja noppien avulla. Lähellä vastustajaa olevat joukot voivat rynnäköidä lähitaisteluun. Näiden vaiheiden jälkeen pelivuoro vaihtuu toiselle pelaajalle. Keskimääräisesti vuorojen määrä on 5-7 vuoroa, joka tosin vaihtelee pelattavien tehtävien mukaan.

Eri peleistä järjestetään normaalin illanviettopelien lisäksi 1-3 vuorokautta kestävieä turnauksia, joissa palkintoina on kylmää käteistä, lahjakortteja peliliikkeisiin sekä erilaisia tuotepalkintoja. Rahapalkinnot liikkuvat muutamasta kymmenestä eurosta satoihin ja jopa muutamaan tuhanteen euroon. Pääosin turnauspalkintojen arvo on rahassa mitattuna maltillinen, mutta paras palkinto on usein jonkun harvinaisen miniatyyripaketin voittaminen.

FANTASIAPELIT JYVÄSKYLÄ

Fantasiapelit Jyväskylä sijaitsee Jyväskeskuksen (Kaupppakatu 29, JKL) toisessa kerroksessa. Näin korona-aikana aukioloajat on hyvä tarkistaa vaikka Fantasiapelit Jyväskylän internet-sivuilta. Toistaiseksi liike on auki ma-pe 12-18, la 11-17, su suljettu.

Liikkeestä löytyy laaja valikoima eri lauta- ja miniatyyripelejä, korttipelejä, roolipelejä ja strategiapelejä sekä näihin liittyvää oheismateriaalia. Lisäksi liikkestä löytyy sarjakuvia, mangaa, taidekirjoja, romaaneita, maaleja ja siveltimiä. Parasta liikkeessä on hyvin asiantunteva ja asiakaspalveluhenkinen henkilökunta.

Mikäli haluat aloittaa uuden harrastuksen, tarjota uutta harrastusta lapsellesi tai haluat palata tauon jälkeen uudelleen lauta- ja miniatyyripelien ihmeelliseen maailmaan, niin suosittelen lämpimästi kävelemään Fantasiapelit Jyväskylään ja kertomaan asia henkilökunnalle, joka opastaa sinut ammattitaidolla eteenpäin. Lauta- ja miniatyyripelit ovat mielenkiintoinen harrastus, joka kehittää harrastajan montaa eri osa-aluetta kuten keskittymiskykyä, strategista ajattelua ja pitkäjänteisyyttä. Lisäksi peliympäristö tarjoaa mukavan, rennon ja fiksun sosiaalisen ympäristön, johon on turvallista päästää teinitkin harrastamaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: