Karanteenista kuntoon

Sairastuin näin korona-aikana muutama viikko sitten. Koronatestit olivat negatiiviset, mutta kaikki oireet kyllä löytyivät. Oireet helpottivat viikon sairastamisen jälkeen, mutta yleiskunnon se oli vienyt täysin nollaan. Pieni sadan metrin kävelykin tuntui raskaalta ja kävellessä täytyi pitää pieniä taukoja. Peiliin kun katsoi, niin viikon sairastaminen, sohvalla löhöily ja lukematon määrä HBO-sarjoja olivat saaneet rintakehän alle jonkun ihmeellisen pallon. Naiset sanoisivat, että on vähän turvotusta, mutta kyllähän tämä oli ihan rehellistä läskiä. Tästä ei siis ole kuin yksi tie: eteenpäin.

Vietin karanteeniajan sukulaisen kaksiossa. Kotona odottikin iso määrä hommia, kun vihdoin pääsin kotiin. Kevät oli päässyt yllättämään ja auton renkaiden vaihto sujui, kun piti riittävästi taukoja välillä. Pari päivää, kun puuhasi kotiaskareita, niin kunto alkoi ollan sellainen, että pystyi alkaa suunnittelemaan tarkemmin, miten sitä voisi lähteä nostamaan. Tärkeintä oli varsinkin alkuvaiheessa, että pitää maltin mukana touhuamisessa, eikä rasita itseään liikaa.

SUUNNITELMA

Itselläni yksi tärkeimmistä asioista harjoittelussa, on suunnitelman tekeminen. Jos teen asioita suunnittelematta, niin saatan vähän tehdä jotain tai sitten en. Kun harjoittelun runko on paperilla, niin teen kehoa kuunnellen kaiken ohjelmassa olevan. Suunnitelman ei tarvitse olla monimutkainen, varsinkin tässä vaiheessa, kun lähden nostamaan hiljalleen peruskuntoa. Suunnitelmassa minua auttoi myös muun elämän suunnitelma. Eli lähdin tekemään itselleni tavoitekarttaa, kiitos Young Living -business -yhteisön, josta sain loistavia vinkkejä itseni kehittämisen tueksi. Tavoitekartan yhdessä kohdassa pitää nimetä: millä konsteilla pääsen tavoitteeseeni. Tähän kohtaan nimesin aamulenkit. Kun käyn aamulenkillä, olen koko päivän energinen ja pääkin toimii eri tavalla. Siinä sivussa peruskunto nousee hiljalleen ja myös tuo vyötä kiristävä pallo alkaa tyhjenemään. Kun saan peruskunnon nousemaan paremmaksi, teen tarkemmat harjoitussuunnitelmat. Aikataulullisesti tämä vie noin kaksi viikkoa. Olen pyrkinyt joka päivä treenaamaan myös karatea noin tunnin verran. Nämä treenit eivät ole olleet fyysisesti raskaita, mutta olen pitänyt taitotasoa yllä.

Esimerkki omasta tavoitekartasta.

MISTÄ ALOITTAA

Itselläni aloittaminen on kaikkein suurin kynnys lähteä taas kehittämään itseäni. Ensin pitää saada korvienväli kuntoon, eli pitää omassa pienessä mielessä käsitellä Miksi haluan jotain. Miksi-kysymys oli tällä kertaa itselleni helppo: haluan kohottaa perukuntoani, haluan olla energisempi ja haluan saada päivän aikana paljon aikaan. Lisäksi aamulenkkeily auttaa minua pääsemään lähemmäs muita tavoitteitani, kuten kyokushinkai karaten mustaa vyötä.

Kun Miksi-kysymykseen on saatu vastaus ja aamulenkeille on motivaatio, niin seuraavana on vuorossa itse tekeminen. Tunnen itseni jo niin hyvin, että jollen ole illalla laittanut juoksuvaatteita valmiiksi, niin aivan varmasti päädyn takaisin petiin nukkumaan “vielä viisi minuuttia”. En oikeasti ymmärrä niitä ihmisiä, jotka kertovat, että kun hetken aikaa on käynyt aamulenkeillä, niin niitä ei voi enää jättää välistä. Voin kertoa omasta kokemuksesta, että kyllä voi. Kun vielä treenasin tavoitteellisesti kilpailuja varten ja juoksin aamulenkin lähes joka päivä, niin missään vaiheessa ei tullut sellaista tilannetta, että aamulla ei ollut pakko pakottaa itseäni vuoteesta ylös. Pää haki automaattisesti vielä ulko-ovella selityksiä, miksi minun ei tarvitsisi juuri nyt ja tänään mennä juoksemaan. Sen jälkeen, kun ulko-ovi sulkeutuu takana ja nenä osoittaa juoksusuuntaan, niin iskee vasta se “tämä olikin hyvä idea” -olo. Juoksun jälkeen olen pirteä, hyväntuulinen ja pää toimii valmiiksi päivän koitoksia varten.

PALAUTUMINEN

Yksi tärkeä tekijä, varsinkin kun aloittaa treenamisen, on kiinnittää huomiota riittävään lepoon. Kun on tehnyt ensimmäisen juoksulenkin, niin tulee olo, että sitä voisi tehdä vaikka mitä. Kropan lihaskipu tulee vasta päivän-parin viiveellä. Tästä syystä lisään hiljalleen harjoitusten rasittavuutta. Olen aloittanut aamulenkin noin kolmen kilometrin juoksulla. Kun tämä alkaa sujumaan hyvin, voi lenkkiin lisätä vauhtia tai matkaa. Tai sitten voi juosta osan matkasta vetoina ja kävellä taas pienen palautusmatkan.

Koitan huomioida lihashuollon joka päivä. Käytän Young Living Aroma Siez -öljyä kipeisiin lihaksiin ja otan aamuin-illoin Bemer-terapiahoidon. Pyrin tekemään liikkuvuusharjoituksen 3-4 kertaa viikossa. Mutta näistä lisää tulevissa blogiteksteissä.

Käytän Aroma Siez -öljyä kipeisiin lihaksiin ja mustelmiin.

Kiitos, kun jaksoit lukea tänne saakka. Toivottavasti oma tekemiseni sai myös sinut innostumaan ja saamaan vinkkejä omaan tekemiseen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: